• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Інтернет-конференція "Міжнародне співробітництво ПНЗ"

Інтернет-конференція "Міжнародне співробітництво ПНЗ"

2016-05-10

/Files/images/partnery.jpg

МІЖНАРОДНА СПІВПРАЦЯ У СФЕРІ ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ – ВИЗНАЧАЛЬНИЙ ФАКТОР ІННОВАЦІЙНОГО ОСВІТНЬО-КОМУНІКАТИВНОГО СЕРЕДОВИЩА

Тетяна Григорівна Пономаренко, методист
Ірина Миколаївна Коваленко, заввідділом туризму Канівського міського центру туризму Канівської міської ради Черкаської області

Анотація. У статті висвітлено досвід міжнародної співпраці Канівського міського центру туризму Канівської міської ради Черкаської області

Сучасна позашкільна освіта України вирішує надзвичайно важливе завдання: формування у позашкільному навчальному закладі потужної творчої виховної системи, створення інноваційного освітнього простору, в якому дитина зможе реалізувати свої творчі можливості, сформуватися як цілісна особистість, та пройти процес соціальної адаптації.

Головними завданнями Канівського міського центру туризму є реалізація державної політики в галузі освіти, створення інноваційного освітньо-комунікативного середовища та умов для гармонійного розвитку особистості, формування ключових компетентностей особистості, формування в учнівської молоді міста національної самосвідомості, активної громадянської позиції.

Розуміючи необхідність впровадження інноваційної діяльності в сучасний навчально-виховний процес позашкільного закладу, колектив Центру туризму працює над вирішенням питання розширення освітньо-комунікативного простору учнівської молоді міста.

Час диктує нові форми співпраці, нові прийоми роботи, щоб опрацювавши їх, навчальний заклад мав змогу на новому рівні співпрацювати з іншими громадськими установами.

Саме тому, починаючи з 2003 року одним з важливих напрямків діяльності закладу в процесі розширення освітньо-комунікативного простору є міжнародна співпраця.

Протягом 2003-2005 років в Центрі туризму працював Кевін Макмен, волонтер Корпусу Миру США в Україні (фотододаток 1). Основними завданнями діяльності волонтера були: проведення просвітницької екологічної роботи серед учнівської молоді м. Канева, організація екологічних семінарів, проведення екологічних акцій, конкурсів екологічної тематики під час щорічних туристських зльотів учнівської молоді м. Канева.

Ця співпраця дала можливість вихованцям закладу здобути додаткові знання з екологічної освіти, активно включитися в процес просвітницької діяльності, демонструючи свої знання та вміння. Діяльність вихованців відбувалася не в замкнутому просторі, а безпосередньо в соціальному середовищі міста... Найголовнішим було те, що вихованці мали можливість протягом двох років безпосередньо спілкуватися з носієм американської культури. Це дозволило їм не виїжджаючи за межі м. Канева розширити світогляд, розвинути комунікаційні навички та вміння.

Зв'язок закладу з Кевіном Макменом підтримується і в даний час, завдяки поширенню інформації в соціальних мережах: є презентація про перебування волонтера в Україні, зокрема в Каневі (https://docs.google.com/presentation/d/1s-V8sZsdSJIhhegrHKgK5gDa7vm4 fekrq2y8RWSAM6E/edit?pref=2&pli=1#slide= id.g10bfc623bb_0_198), мають продовження екологічні акції вихованців Центру туризму при співпраці з науковцями Канівського природного заповідника.

Уклавши договір про співпрацю з Асоціацією дружби міста Канева, колектив педагогів та вихованців Центру туризму отримав унікальну можливість приймати гостей з Франції, учасників форуму євромолоді – делегацій з Англії, Польщі, Німеччини, Франції, Білорусії. Вихованці Центру туризму мали можливість зустрічатися та обмінюватись культурно-мистецькими надбаннями з учнівською молоддю країн Європи.

Спільно з представниками Асоціації (французька ліга, «Канів – Ламберсар») на базі закладу за участі вихованців гуртків Центру проведено: семінар «Вплив культури та мистецтва на духовний розвиток особистості», спільні майстер-класи з виготовлення народних іграшок, творчі виступи вихованців клубу «Альтавіста» КМЦТ, круглий стіл за участі учнів гуманірного ліцею м. Ламберсар, екологічний семінар, зустрічі з волонтерами та скаутами з м. Ламберсар (фотододаток 2). Вихованці Центру, використовуючи освітній та культурний потенціал регіонів України та зарубіжжя, спілкувалися з носіями європейської культури, демонструючи свої найкращі творчі здібності, усвідомлюючи себе суб’єктом світової спільноти та соціально значущою особистістю.

В рамках співпраці французькою стороною надана Центру туризму гуманітарна допомога (ремонт приміщень, меблі, тощо) для облаштування гостьових кімнат закладу для прийому туристських груп.

У 2014 році заклад відвідала делегація з м. Фірзена (Німеччина) на чолі з Фріцом Майєрсом (фотододаток 2). Під час зустрічі проведено круглий стіл на тему: «Волонтерська діяльність в країнах Європи».

Познайомившись з досвідом роботи французьких скаутів-волонтерів та волонтерів Німеччини, педагогічний колектив закладу започаткував у 2015 році роботу гуртка «Юні скаути».

Протягом 2015 року в Канівському міському центрі туризму в рамках Польсько-Українського проекту «Сільське мікропідприємництво в Україні» при підтримці Інституту демократії ім. Пилипа Орлика розроблено краєзнавчо-пізнавальну екскурсійно-розважальну програму «На гостини до древніх слов’ян». Програма розроблена на основі краєзнавчо-пошукових матеріалів про історію Канівщини (зокрема історію села Хмільна та історію утворення Хмілянського яру) спільно з жителями с. Хмільна, сім’єю Хоменка Сергія, і вкючає:

- пішохідну екскурсію «Легенди Канівських гір»; історичний квест «Скарби древніх словян»;

- майстер-класи: «Майстерня Кирила Кожум’яки» (виготовлення шкіряних амулетів та магнітиків); «Школа словянських ратників» (стрільба з лука, арбалета); «В хатинці слов’янки-травниці» (виготовлення оберегової іграшки-ляльки з цілющими травами) та майстер-клас з виготовлення борошна ручним способом на жорнах з випіканням коржів на відкритому вогнищі;

- народні старовинні ігри та розваги.

Пілотний проект з представлення краєзнавчо-пізнавальної екскурсійно-розважальної програми «На гостини до древніх слов’ян» відбувся в селі Хмільна 05 вересня 2015 року, в ньому взяли участь 25 вихованців гуртка «Прикладна етнографія» (фотододаток 3).

2-3 грудня 2015 року в м. Черкаси працівники КМЦТ спільно з творчою групою з села Хмільна презентували пілотний варіант туристичної пропозиції «На гостини до древніх слов’ян» (виставковий стенд та презентація) на підсумковому ярмарку-конференції польсько-українського проекту «Сільське мікропідприємництво в Україні. Пошук нових фінансових джерел».

Вище наведені приклади партнерства сприяють обміну ідеями, досвідом, інформацією, навчальними матеріалами, налагодженню контактів, розширенню кругозору, отриманню вихованцями Канівського міського центру туризму нових знань та плідній співпраці між позашкільним навчальним закладом м. Канева та зарубіжними організаціями.

Міжнародна співпраця, участь у програмах та проектах є одним із основних пріоритетів розвитку освіти сьогодення, в тому числі розвитку позашкільної освіти. Через партнерські зв’язки, на принципах розуміння та довіри учнівська молодь навчається разом з однолітками різних країн світу розвивати міжкультурне взаєморозуміння та вміння жити і працювати у глобальному просторі.

Дана стаття розміщена на сайті Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників http://oipopp.ed-sp.net/node/17066

Кiлькiсть переглядiв: 333

Коментарi